Det finns få saker som fungerar lika bra som friluftsliv när det kommer till att integrera nyanlända i Sverige. Det finns många organisationer i Sverige som jobbar hårt med integration i samband med friluftsliv och Svenskt Friluftsliv är en av dem.
Hur kan friluftsliv bidra till bättre integration?
När människor anländer till Sverige på flykt från sitt hemland är det en stor omställning. De kan sällan språket, de är inte vana vid kulturen och har oftast inget kontaktnät att förlita sig på. Det är här det är så viktigt med initiativ för integration i samband med friluftsliv eftersom det erbjuder en välkomnande miljö där man gör aktiviteter tillsammans med andra människor. Inte nog med att det kan skapa nya intressen, erfarenheter och kontakter, det hjälper även till att introducera och förbättra det svenska språket.
Vilka typer av initiativ finns det?h2>
Ett projekt som har testats i Göteborg var ett samarbete mellan orienteringsförbundet, sportfiskarna och klätterförbundet. Tillsammans erbjöd de prova på-aktiviteter under en serie kvällar. Skogssällskapet har anordnat ett flertal projekt där de tillsammans med nyanlända informerar om rättigheter och skyldigheter i skogen i samband med aktiviteter. De är förlagda så att det ska vara lättillgängligt för alla. Även Svenska Jägareförbundet har genomfört liknande projekt där de under en dag har anordnat aktiviteter för nyanlända. Det kan röra sig om aktiviteter som fiske, skytte och möten med vilda djur.
Oavsett hur dessa aktiviteter ser ut står det klart att det är en effektiv metod för integration i det svenska samhället. Det bidrar till socialt umgänge, fysisk aktivitet och ett tillfälle att träna på det svenska språket. Mer sådana här initiativ behövs och förhoppningsvis får vi se många fler i framtiden.