Som friluftsmänniska får du inte bara massor med motion och härliga naturupplevelser, du får också tillgång till en hel värld av godsaker. Vare sig du går på svampplockning eller odlar i trädgården ger ditt friluftsliv dig underbara smaker och en nyttig kost.
Här får du några bra tips på ätbara saker du kan hålla utkik efter i naturen, såväl som enkla saker att odla i din trädgård. Har du ingen trädgård? Inga problem, allt kan även odlas på balkongen där du också får tillfälle att andas frisk luft.
Satsa på en örtträdgård
Av alla underbara, ätbara saker du kan odla i din trädgård är örter och kryddväxter bland det mest tacksamma. De är ofta lätta att sköta om och kan användas i både mat och dryck. Det är mycket enkelt och smidigt att köpa frö och sedan så efter behov och säsong. Om du inte är särskilt erfaren inom odling kan du börja med att satsa på klassiker som gräslök, mynta och olika groddar. En enkel ostmacka med lite nyplockad, klippt gräslök är sagolikt gott och ett perfekt mellanmål att ta med på vandringen.
Vill du satsa på lite mer avancerad trädgårdsodling kan du så dina favoritgrönsaker som exempelvis tomater, morötter och rädisor. Här krävs lite mer jobb och du kommer behöva en del redskap som spadar, grepar och större vattenkannor, men resultatet blir att du kan laga härliga maträtter. Har du barn kan du även skaffa redskap som är mindre och på ett roligt sätt introducera trädgårdsodlande för dem. De går alla utomordentligt bra att odla på balkongen och kommer göra dig riktigt stolt över att ha odlat din egen mat.
Ätbart ute i naturen
Självfallet finns det även ätbara skatter ute i naturen. I Sverige är kanske det första du tänker på blåbär och under sommarmånaderna är det kul för friluftsmänniskor i alla åldrar att ge sig ut och plocka. Det är alltid fördelaktigt att ha med dig bra bärplockare och hinkar, och att lära dig bra plockmetoder för att få ut så mycket som möjligt av din expedition. Lite senare under sommaren blir det dags att plocka lingon och du kan göra egen sylt som håller året runt. Tänk att få njuta av en härlig, varm maträtt mitt i kalla vintern och veta att det är du själv som står för lingonsylten!
Ute i den svenska naturen finns det också mycket svamp att plocka för dig som vandrar mycket och länge, men här krävs det lite fler kunskaper. Lär dig gärna av en erfaren svampplockare vad du ska hålla utkik efter och vad du ska undvika, och utrusta dig med en bra svampbok med tydliga bilder. Det sista du vill är att råka ut för en förgiftning och tyvärr händer det varje år att människor sätter i sig fel sort.
En mycket vanlig, ätbar delikatess ute i naturen som många förbiser är maskrosen. Du kan hitta den nästan överallt och dess blad är en god ingrediens i sallader och såser. Undvik dock stjälkarna som innehåller en vätska som kan ge krångel i magen.