Fördelarna med friluftsliv är många och inte minst för din hälsa. I Sverige jobbar Folkhälsomyndigheten med bland annat att förbättra friluftslivet och utöka möjligheten till att utöva aktiviteter i naturen. Många undersökningar pekar på att vi mår bättre av att ha en nära kontakt med naturen. Till exempel så kan det bidra till att minska stress, stärka kognitiv förmåga och förbättra psykisk hälsa. I stora delar av världen är idag psykisk ohälsa ett stort problem och därför är det extra viktigt att ha hjälpmedel för att hantera det. Ett sådant hjälpmedel är friluftsliv och vissa forskare menar också att vi blir lyckligare av en stark koppling till naturen.
Ett slag för ökat friluftsliv
Enligt undersökningar som gjordes 2008-2014 har ungefär en tredjedel av befolkningen varit ute i naturen minst en gång i veckan. Den här siffran behöver naturligtvis ökas för att förbättra den allmänna folkhälsan och där behöver politiken göra sitt för att öka förutsättningarna. Framför allt behövs bättre förutsättningar i storstäderna där befolkningen ökar och grönområdena minskar i samma takt.
Ett steg i rätt riktning gjordes 2012 då regeringen satte upp 10 mål för friluftslivspolitiken med huvudmålet ”att stödja människors möjligheter att vistas ute i naturen och utöva friluftsliv där allemansrätten är en grund för friluftslivet. Alla människor ska ha möjlighet att få naturupplevelser, välbefinnande, social gemenskap och ökad kunskap om natur och miljö.” Förhoppningsvis har dessa mål uppnåtts och vi kan fortsättningsvis se en ökad folkhälsa i form av minskad psykisk ohälsa och ett ökat välmående tack vare ett rikare friluftsliv.